SOLAR TRAFİK İŞARETLERİ
TRAFİK DÜZENLEMESİNİN MALİYETİ VE ÖNEMİ
Ülkelerin trafik akışını kolaylaştıran, trafik kurallarını sürücülere ve yayalara anlatan renkli uyarıcı panolardır. Bu levhalar yasak, tehlike ve bilgi levhaları olmak üzere üçe ayrılırlar. Levhaların kullanım alanları oldukça geniştir.
İnsanları çeşitli kazalardan korurlar. Ulaşım türlerine göre de levhalar değişiklik gösterir. Demir yolları elle verilen işaret levhaları kullanırken, deniz yollarında şamandıra ve ışık işaretleri vardır. Hava yolları ise sinyal levhaları ve ışıklandırma sistemi kullanmaktadır.
Trafik levhaları hayatımızı kolaylaştırırken, dış yaşantımızda belirli bir düzen oluşturmaktadırlar. Kullanılan işaretler tüm dünyada aynıdır ve aslında tamamen dünyanın trafik düzenini sağlamaktadırlar.
İşaret levhaları çeşitli malzemelerden ve çeşitli şekillerde üretilirler. Ama zaman içerisinde kullanılan malzemeler yıpranır ve bakım yapılmadığı sürece ömürleri tükenir. Son araştırmalarla dünyamız artık daha bilinçli enerji kaynaklarının tüketilmesi yönünde ilerliyor.
Yenilenebilir enerjilerin içerisinde güneş enerjisi her alanda kullanılmaya başlandığı gibi trafik levhaları, trafik lambaları ve trafik işaretleri üretiminde de kullanılmaktadır. Güneş enerjisi ile üretilen levhalar, enerji tasarrufu yaparken göz alıcı rengiyle gündüz ve gece görülme özelliği taşımaktadırlar. Güneş enerjili trafik levhalarının en büyük avantajı ise otoban gibi geniş kapsamlı yollarda, trafiğin yoğun olduğu alanlarda, hatta elektrik kesintilerinde bile çalışabilmesidir. Ayrıca bu levhaların ve ikaz işaretlerinin bakıma ihtiyacı yoktur ve uzun ömürlüdürler.
Güneş Enerjili Trafik ve İkaz Levhaları
Güneş enerji sistemi ile yapılmış trafik ve ikaz levhaları, güneşten gelen ışık enerjisini içerilerine yerleştiren küçük kolektörlerle (toplayıcı) depolayarak, karanlık ortamlarda elektrik enerjisine dönüştürür ve levhanın yanmasını sağlarlar. Değişik yanma tiplerinde çalışan bu levhaların bozulma riski hiç yoktur ve trafikte insanları en iyi şekilde yönlendirirler. Çeşitli ölçülerde ve istenirse özel tasarım çalışmalarıyla kolaylıkla üretilebilmektedirler.
Yol yapım, arıza, servis, bakım ve temizlik gibi işlerde çalışan araçların, arkasında da güneş enerjili dikkat ve yönlendirme tabelası uygulanabilmektedir. Yüksek parlaklıktaki LED’ler sayesinde, uzaktan görünürlüğe sahip olabilmektedirler. Bu sayede gündüz ve geceleri trafik kazalarının önlenmesine yardımcı olurlar.TRAFİK
Aslı İngilizce olan bu sözcüğün Türkçe tam karşılığı olmamakla birlikte Arapça veya farsça açıklarsak seyrü-sefer diyebiliriz. Ancak yasada yazılı şekliyle açıklarsak karayolu üzerinde araçların, insanların ve hayvanların hal ve hareketleridir. Günümüzde trafikten zarar görmemiş bir kişiye rastlamak pek mümkün değildir. Yani doğadaki her insan bir gün trafiğe çıkmakta ve kazalarına karışmaktadır. Küçük veya büyük çaplı kazalar her gün can ve mal kaybına neden olmaktadır. Ancak buna rağmen trafik insanoğlu için vazgeçilmezdir. Bu vazgeçilmez uygulamadan daha az zararla nasıl yararlanabiliriz sorusu bilim insanları kadar siyasi yöneticileri de yakından ilgilendirmekte ve çeşitli çözüm arayışlarına itmektedir. Çözüm olarak yeni yollar, köprüler, alt üst geçitler değişik yatırımlar yapılsa da insan nüfusu hızla artmakta, trafiğe çıkan insan sayısı hızla çoğalmakta ve her gün yeni model araçlar üretilerek trafiğe salınmaktadır. Bu nedenle yatırım sonucu sorunu çözerim gayreti de boşa çıkmakta yeniden yeni yatırımlar gerektirmektedir. O halde çözüm ne olmalıdır? Tabi bu sorunun en başında herkesi ilgilendiren bir yanıt vardır. Trafik eğitimi.
Led’li Sinyalizasyon ve Trafik Uyarı Sistemleri
Günümüzde televizyon, endüstriyel tip ekranlar, aydınlatma sistemleri, reklam uygulamaları gibi bir çok alanda kullanımı yaygınlaşan LED’ler; trafik, sinyalizasyon, yol güvenliği ve trafik uyarı sistemleri alanlarında da sıklıkla kullanılmaktadır. Düşük güç tüketimi, ömrünün yüksek olması, güneş enerji sistemleri ile olan uyumluluğu gibi bir çok sebepten dolayı trafik ve yol güvenliği sektöründe LED’li sistemler gün geçtikçe artmaktadır. Türkiye’de “trafik sinyalizasyon“, “yol güvenliği” ve “trafik uyarı sistemleri” alanlarındaki LED’li ürünlerin Pazar payı %80 civarıdır. Önümüzdeki yıllarda Pazar payının %95 üzerine çıkacağı düşünülmektedir
Trafik Sinyalizasyonu” kapsamındaki ürünlerde LED’ler sıklıkla kullanılmaktadır. Sinyalize kavşaklarda bir çok sinyal verici (trafik lambası) artık LED’li olarak tercih edilmektedir. Eskiden kullanılan halojen ampullü sinyal vericiler 50-55 Watt güç tüketimine sahipken, LED’li sinyal vericiler 7-12 Watt güç tüketimine sahiptir. Bu da ortalama %80 civarı bir enerji tasarrufu demektir. Halojen ampuller için 5.000 – 7.000 saat ömür söz konusu iken, LED’ler için 100.000 saat ömür sağlanabilmektedir. Bakım ve işletme maliyetleri düşünüldüğünde, her bir ampulün 8-10 ay içerisinde değiştirilmesi gerekirken, LED’li sistemlerdeki modül değişimi 3-5 yıl arası olabilmektedir. Ampullü sistemler genelde trafo ile çalışmakta ve gerilim dalgalanmalarından etkilenmektedir, LED’li sistemler ise sabit akım kaynakları (LED sürücüleri) ile çalıştığından, gerilim dalgalanmalarından etkilenmemekte ve LED’ler hep aynı akım ile sürülmektedir. Sinyal verici ömrü ve trafik güvenliği açısından bu konu da önem arz etmektedir
Uyarı Sistemleri” kapsamındaki ürünlerde de LED kullanımı oldukça mantıklıdır. Bu kapsamdaki ürünlere örnek olarak; gündüzleri içerisinde bulunan pili şarj eden ve geceleri yanıp-sönerek (flash) sürücüleri uyaran “Güneş Enerjili LED’li Yol Butonları”, özellikle kaza kara noktalarında kullanılan “LED’li Trafik Flaşörleri”, trafik ve yol güvenliği açısından tehlikeli olan yerlerde, sürücülerin özellikle daha çok uyarılması istenen bölgelerde kullanılan “LED’li Trafik Levhaları” verilebilir. LED’lerin güç tüketimi düşük olduğundan güneş enerji sistemleriyle mükemmel uyumu bulunmaktadır. LED ve güneş enerji sistemleri için gerekli olan güneş panelleri, batarya ve regülatör maliyetleri mantıklı seviyelere geldiğinden, artık trafik ve yol güvenliğine ilişkin bir çok sistem önce LED’li hale ve ardından güneş enerjili hale getirilmektedir
“LED’li Hız Uyarı Sistemleri (LED’li Radar)” de LED’li sistemlere örnek uygulama olarak söylenebilir. Bu sistemlerin amacı; kaza potansiyeli yüksek veya hızın kontrol altına alınması istenen kesimlerde sürücülerin hızlarını ölçmek ve o nokta için belirlenen güvenli sürüş hızının üzerinde seyreden sürücüleri, görsel ve psikolojik olarak hızlarını azaltmaya zorlamaktır. Bu konuyla ilgili Konya ve Antalya’da yapılan bir çalışmada kaza kara noktalarında “LED’li Radar” kullanımı ile ölümlü (%50 azalma), yaralanmalı (%30 azalma), maddi hasarlı (%37 azalma) kaza sayısında ve ölü (%50 azalma), yaralı (%44 azalma) sayısında azalma olduğu görülmüştür. (Kaynak: “Akıllı Trafik Sistemleri’nin Trafik ve Yol Güvenliğine Etkisinin Araştırılması” konulu Gazi Üniversitesi Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Mehmet Akif ÇELİK, 2010.) Aşırı hızdan kaynaklı kazaların azaltılması ve önlenmesi konusunda LED’li Hız Uyarı Sistemleri’nin kullanılması önerilmektedir.
Trafik ve yol güvenliğine olan etkisi, uzun ömürlü olması, güç tüketiminin standart sistemlere göre daha az olması, bakım ve işletme maliyetlerinin düşük olması sebebiyle trafik ve yol güvenliği kapsamında; “uyarı”, “bilgilendirme”, “yönlendirme”, “düzenleme” amaçlı olarak kullanılacak olan sistemlerde LED kullanılması her açıdan mantıklı ve gereklidir.
1.DİKEY SOLAR TRAFİK İŞARET VE LEVHALARI:


























































