UPS NEDİR?
Mevcut şebekeden alınan elektriğin kesilmesi sonucu elektrikli cihazların çalışması mümkün değildir. Bu canımızı sıktığı gibi, yaptığımız işin sonunda harcadığımız emeğin boşa gitmesine de neden olabilir. Çünkü üretilen bir yazı ya da çalışma yedek yapılmamışsa hafızaya kaydedilmediği için anında silinip gidecektir. Ya da belirli süre çalışmamız ertelenecektir. İşte böyle olumsuzlukları gidermek için şebeke elektriğinie yedek olacak ve anında devreye girecek güç kaynaklarına gerek duyarız. Bu benzer şekilde jeneratörler marifetiyle gerçekleşir. Ancak jeneratörlerin devreye girmesi gecikmeli olduğu için kısa da olsa belirli süre elektrik kesintisi olacaktır ve bu da emeğimizin boşa gitmesine neden olabilecektir. O halde öyle bir güç kaynağına sahip olmalıyız ki elektrik kesintisini hissettirmesin. İşte bu isteği yerine getiren güç kaynaklarına UPS kısaltması adı verilir.
UPS lerde temel olan güç kaynağı ya JEL AKÜ olur ya da Lityum Akü olur. Ancak anında devreye alma yeteneği içindeki inverter ile ilgilidir. İnverter iki işlev yapar. Birincisi boşalan aküleri şebeke elektriğinden sağladığı elektrik ile şarj eder. İkincisi ise, şebeke elektriği gitti anda saniyenin onda biri gibi bir süre içinde kesintiye meydan vermeden akülerden elektrik verme işidir.
JEL AKÜLÜ GÜÇ KAYNAĞI NEDİR?
UPS cihazlarının daha güçlü olmakla birlikte daha ekonomik olanı mümkündür. Tekerlekli kasa içindeki güçlü Jel aküler ile anında devreye giren Tam Sinüs Akıllı İnverter sayesinde ofisimizde birden fazla bilgisayarı uzunca süre rahatlıkla çalıştırabiliriz